Intoxicacions alimentàries a Espanya: 11.637 intoxicats en el 2023
Quants brots d’intoxicació alimentària es produeixen a Espanya? Quins brots són els més freqüents, els que tenen lloc als domicilis particulars o els que es produeixen en establiments de restauració? Quants brots de toxiinfecció alimentària es van produir a Espanya a l’any 2023?
4/14/20255 min read


Quants brots d’intoxicació alimentària es produeixen a Espanya? Quins brots són els més freqüents, els que tenen lloc als domicilis particulars o els que es produeixen en establiments de restauració? Quants brots de toxiinfecció alimentària es van produir a Espanya a l’any 2023?
Per respondre aquestes preguntes he analitzat les dades de les toxiinfeccions alimentàries que van tenir lloc al nostre país en el període del 2007 al 2023. Amb més profunditat, analitzo l’any 2023, a partir de les dades subministrades per les conselleries de salut de les comunitats autònomes.
A partir del 2020, amb el tancament de l’hostaleria i les mesures de l’estat d’excepció, el nombre de brots va baixar en picat. Però des d’aquest any els brots d’intoxicació alimentària han tornat a repuntar.
On ens intoxiquem més?
Són més freqüents els brots en domicilis privats o els que tenen origen a la restauració i altres llocs públics?
Observem la sèrie d’intoxicacions alimentàries que es van produir a Espanya durant el període 2007-2021.
En aquest període de 17 anys, segons les dades facilitades per les comunitats autònomes (CCAA), es van produir 11.303 brots. D’aquests brots d’intoxicació alimentària, 3.879 van tenir el seu origen a domicilis particulars. Així, com a mitjana, a Espanya, només el 34% dels brots van tenir lloc a les llars.


A la gràfica anterior, s’observa que el percentatge d’intoxicacions que tenen lloc a l’àmbit privat va pujant fins a un màxim del 45 % els anys 2012 i 2013. Després, va baixant, fins al 24 % el 2019. El 2020 i 2021 hi ha un repunt del 31% i el 54%, però després de la pandèmia han tornat a baixar.
L’article Brots d’intoxicació alimentària a Espanya publicat al febrer de 2024 profunditza en les comunitats autònomes a on s’han donat més brots d’àmbit familiar.
Intoxicacions alimentàrias a Espanya entre 2007 i 2023
El nombre de brots d’intoxicació alimentària durant aquests 17 anys es mostra al gràfic següent:


La gràfica anterior mostra un nombre d’intoxicacions estable i que comença a augmentar el 2013 fins a arribar a un pic de 996 brots d’intoxicació el 2016. La gràfica comença un descens el 2017, que s’aguditza el 2020, amb la pandèmia. A partir del 2020 el nombre de brots torna a incrementar-se.
Intoxicacions alimentàries a Espanya: 11.637 intoxicats en el 2023 és una xifra considerable i que segueix en augment.
Porcentatge de brots familiars a Espanya en el període 2007 a 2023
El nombre brots d’intoxicació alimentària que van tenir lloc a l’àmbit familiar va créixer el 2020. A partir d’aquest any s’ha tornat a reduir com s’observa a la gràfica següent.


Anàlisi dels brots d’intoxicació alimentària l’any 2023 per comunitats autònomes
A l’anàlisi comparativa entre comunitats autònomes es tenen en compte aquestes dades:
Nombre de brots: Entenent com a brot, l’aparició de símptomes clínics de malaltia en dues o més persones que han consumit uns mateixos aliments.
Nombre de casos: És el nombre de persones malaltes a cada brot d’intoxicació o toxiinfecció alimentària.
Taxa de brots per 100.000 habitants: Nombre de brots per cada 100.000 habitants
Taxa de casos per 100.000 habitants: nombre de persones malaltes per intoxicació alimentària per cada 100.000 habitants.
Percentatge de brots a l’àmbit familiar
Percentatge de brots fora de l’àmbit familiar
La informació presentada correspon a 16 comunitats autònomes i 1 ciutat autònoma. No es disposa d’informació de la comunitat autònoma de Cantàbria ni de la ciutat autònoma de Melilla, ja que no han aportat, a temps, la informació sol.licitada mitjançant el procés de sol· licitud d’accés a informació pública.
D’alguna comunitat autònoma, com el País Basc, falta alguna dada que no ha estat facilitada.
Taxa de brots d’intoxicació alimentària per cada 100.000 habitants el 2023 a cada comunitat autònoma
La Regió de Múrcia i Aragó van tenir les taxes més altes de nombre de brots d’intoxicació alimentària per cada 100.000 habitants, la Regió de Múrcia amb 4,26 i Aragó amb 3,13. Continuen amb xifres superiors a una taxa de 2,00/100.000 h, Navarra amb 2,83, Canarias amb 2,76 i Andalusia amb 2,65.
Taxa de casos per cada 100.000 habitants el 2023 a cada comunitat autònoma
La Regió de Murcia és el territori on s’han presentat un nombre més gran de casos per cada 100.000 habitants, amb 45,36 casos per 100.000 habitants. Els brots a la Regió de Murcia van produir 713 intoxicats dels quals 54 van ingressar a l’hospital i es van produir 2 morts.
La mitjana de casos per 100.000 habitants a Espanya va ser de 22,53.
Conclusions
Els brots d’intoxicació alimentària han repuntat a Espanya després de la pandèmia i s’han apropat a xifres preocupants. Des del pic de l’any 2016 amb 996 brots hi va haver un descens que va finalitzar el 2020, per tornar a pujar des de l’any 2021.
El 2023 a Espanya hem tingut 855 brots d’intoxicació alimentària i 11.637 intoxicats, 320 dels quals van ser hospitalitzades (el 2,75 % dels afectats) i 12 persones van morir. La majoria de brots es produeixen fora de casa, especialment en entorns de restauració.
La Regió de Murcia es posiciona com la comunitat més afectada, tant en freqüència com en gravetat. S’observen diferències significatives entre comunitats autònomes però la tendència és en increment de les taxes de brots i de casos per cada 100.000 habitants.
És destacable el compromís de comunitats com Castella i Lleó, les Illes Balears , Regió de Múrcia i País Basc, que publiquen anualment informes detallats sobre els brots d’intoxicació alimentària als seus territoris, contribuint a una major transparència i eficàcia en la gestió de la salut pública.
Catalunya publica una Memòria anual sobre la seguretat alimentària que aprofundeix i analitza de manera molt rigorosa sobre tots els aspectes relacionats amb els brots de toxiinfeccions alimentàries. En un context on la seguretat alimentària torna a estar al focus, aquestes dades reforcen la importància de polítiques públiques eficaces i campanyes de conscienciació tant per al sector professional com per a la ciutadania. Les intoxicacions alimentàries s’han incrementat de manera exponencial des de l’any 2020.
Aquests increment de brots i de persones intoxicades fan necessari mantenir accions de sensibilització, formació i control oficial en totes les fases de la cadena alimentària, especialment en l’àmbit de la restauració.
I em pregunto, a les comunitats autònomes amb taxes d’incidència més baixes, la realitat és així? O, és que els professionals de l’assistència primària notifiquen menys?
Què en penses?