Presentació d'INTOXICATS a la Biblioteca de Caldes de Malavella
Aquest dijous, 9 d'octubre, a les 19 h es presenta INTOXICATS a la Biblioteca de Caldes de Malavella
Isidre Ferran Allué
10/4/20253 min read


L’11 de juliol de 2023, Itàlia va notificar dos casos de botulisme que van manifestar haver menjat un únic aliment en comú: una truita de patata envasada, comprada i consumida a Espanya.
Amb aquests dos casos va començar un brot d’intoxicació alimentària que va finalitzar el 31 de juliol amb 12 persones intoxicades.
Tots els intoxicats havien consumit truita de patata elaborada per la mateixa fàbrica.
El 26 de setembre de 2025 l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició publica aquesta notícia:
Informació sobre sospita de casos de botulisme a França per consum de truita de patata procedent d’Espanya.
Les autoritats sanitàries de França han confirmat 2 casos de botulisme relacionats amb el consum de truita de patata elaborada a Espanya, a la mateixa fàbrica que ara fa dos anys va protagonitzar un altre episodi de botulisme. I ara sí, a la truita també han trobat la toxina botulínica.
Com en aquest cas, que una mateixa fàbrica provoca dos brots de intoxicació alimentària per el mateix microorganisme, una fàbrica d’elaboració de llet infantil també va provocar dos brots d’intoxicació alimentària, en aquest cas per Salmonel.la, els anys 2011 i 2019.
Per què es produeixen aquests brots? Per què es tornen a repetir a la mateixa fàbrica? Que ha fallat?
Les respostes a aquestes preguntes es poden trobar al llibre INTOXICATS. Crònica de les intoxicacions alimentàries més greus a Espanya, que presento aquest dijous, 9 d’octubre a les 19h a la Biblioteca de Caldes de Malavella.
Aquesta obra revela, amb tot detall, algunes de les intoxicacions alimentàries més greus ocorregudes a Espanya, i ho fa amb un objectiu clar: aprendre dels errors perquè no es tornin a repetir.
Un recorregut per les crisis alimentàries més greus
INTOXICATS no és només un relat periodístic, és un exercici de memòria i de transparència. A través de sis capítols, el llibre analitza casos que van marcar milers de persones, tant a nivell sanitari com social.
Síndrome de l’oli tòxic (1981)
Intoxicats comença l’any 1981, en la fase final de la transició democràtica espanyola. Aquell any es produeix la massiva intoxicació per oli d’oliva adulterat, el conegut com a síndrome de l’oli tòxic.
No coneixem a Espanya cap intoxicació alimentària que hagi afectat tantes persones com aquesta: més de 20.000 intoxicats i milers de morts.
Intoxicació pr clenbuterol (1992)
El llibre continua l’any 1992, any dels Jocs Olímpics de Barcelona, i l’intoxicació alimentària d’aquell any està relacionada amb el dopatge. Però no amb el dopatge d’atletes, sinó amb substàncies no autoritzades administrades a animals de granja. El clenbuterol, substància farmacològica que fa créixer la massa muscular, va intoxicar més de 300 persones en 15 brots epidemiològics després d’haver consumit fetge de vedella.
Brot per Escherichia coli O157:H7 (2000)
L’any 2000, el bacteri E. coli O157:H7 va aparèixer en escoles de Barcelona. Aquesta soca produeix una toxina verotoxigènica, molt virulenta, que pot causar el síndrome hemolític urèmic (SHU). Entre el 5 i el 10 % dels afectats pot desenvolupar insuficiència renal. Aquest brot va causar 182 intoxicacions.
Sobre aquest bacteri, com es transmet i com arriba al consumidor, recomano el documental de Netflix: Intoxicació: la crua veritat sobre el nostre menjar.
Salmonel.losi a la revetlla de Sant Joan (2002)
Ja al segle XXI, es va produir una intoxicació alimentària que va afectar 1.435 persones que van consumir una coca durant la revetlla de Sant Joan, la nit del 23 de juny. La coca, contaminada amb Salmonella, es va elaborar en una pastisseria artesana de Torroella de Montgrí al Baix Empordà.
La responsable va ser la Salmonella Enteritidis, però també es van detectar nombroses irregularitats higièniques a l’establiment elaborador.
Pollastre rostit contaminat (2005)
A l’agost de 2005 va començar un brot d’intoxicació alimentària per consum de pollastre rostit precuinat contaminat amb Salmonella Hadar. El brot va afectar 2.911 persones i va causar una mort.
Aquest cas mostra com un producte precuinat que surt contaminat de la indústria elaboradora pot tenir conseqüències greus.
Llet infantil amb salmonel.la (2011)
Intoxicats acaba l’any 2011 amb el descobriment d’una intoxicació alimentària per Salmonella Poona, que va afectar 289 nadons lactants que prenien una llet infantil de venda exclusiva a farmàcies.
Durant tot el 2010 i els primers mesos del 2011 es van produir casos de nadons amb gastroenteritis i còlics, però cap pediatre no va alertar del possible brot. Qui el va descobrir? En aquest capítol s’explica qui va donar l’alerta que va permetre aturar els casos i identificar la fàbrica responsable.
Aquest dijous, 9 d'octubre, a la Biblioteca de Caldes de Malavella, parlarem de seguretat alimentària.
Em pots seguir a les xarxes socialsss
Contacte
info@transparenciaalimentaria.com
info@transparenciaalimentaria.com